088 548 86 34

Help, schimmel! Wat nu?

Help, schimmel! Wat nu?

De badkamer wordt als leefruimte steeds populairder en is niet langer alleen maar een ruimte voor de elementaire lichaamsverzorging. Maar er is ook een ongenode gast die zich hier al snel in zijn element voelt: schimmel. Schimmel in de badkamer ziet er niet alleen lelijk uit, maar kan ook uitwerkingen hebben die kosten veroorzaken en schadelijk voor de gezondheid zijn. Op deze informatieve pagina bieden wij u een overzicht hoe schimmel in de badkamer ontstaat of andere sanitaire ruimtes, wat de gevolgen daarvan zijn voor mens en bouwwerk, hoe men die kan bestrijden en vooral ook hoe deze vermeden kan worden. Bewoners, huurders, vastgoedbeheerders, architecten en ambachtslieden vinden hier belangrijke basisinformatie die hen helpt om schade aan gezondheid en bouwwerk te vermijden. Kitvoegen.nl is ervaren specialist op het gebied van schimmelbestrijding en -vermijding door het vervangen en aanbrengen van speciale kit in onder meer badkamers waar schimmels snel voorkomen. Schimmel bestrijden in de badkamer kan snel door ons uitgevoerd worden.

Oorzaken

Schimmels zijn tijdgenoten die met weinig genoegen nemen. Als voeding hebben ze alleen organische stoffen nodig die ze uit raufaserbehang, behanglijm, hout, wol, katoen en matrassen winnen. En ze houden van vocht. Micro-organismen hebben een sterke voorkeur voor een luchtvochtigheid van meer dan 80%. Geen probleem in badkamers, keukens en zelfs in verwarmde of slecht geventileerde woonkamers.

In badkamers wordt de schimmel bovendien nog gevoed en beschermd door de zogenaamde biofilm. Dit is een dunne afzetting met een slijmachtige consistentie die samengesteld is uit bacteriën, sporen van de meest uiteenlopende soorten en hun voedingsbasis die o.a. uit zeepresten en de fijnste huis- en haardeeltjes bestaat.

Een besmetting met schimmels is een probleem waar tegenwoordig vrijwel elk gebouw mee te maken krijgt. Meestal wordt dit ontdekt door huurders of bewoners. Die melden dat bij de eigenaar. En dan begint meteen de zoektocht naar de schuldigen: de opdrachtgever, de staat met zijn voorschriften en verordeningen of misschien de bewoner zelf? Een eenduidig antwoord daarop zal slechts in zeer zeldzame gevallen te geven zijn. Ook expertises brengen slechts in beperkte mate uitsluitsel en juridische touwtrekkerij kost veel geld.

Gevolgen

Talrijke onderzoeken tonen de negatieve gevolgen van schimmels op de gezondheid aan. Schimmels worden ervan verdacht via hun sporen en giftige stofwisselingsproducten klachten aan de ademwegen, en irritaties en allergische reacties van de huid en longen te veroorzaken of deze te versterken. Het is echter onduidelijk vanaf welke concentratie in de lucht klachten ontstaan. Men gaat er echter in ieder geval vanuit dat mensen met gezondheidsklachten of een zwakke gezondheid in het algemeen extra risico lopen. Ook wanneer de onderzoeken nog geen meetbare resultaten hebben opgeleverd die vastlegging van limieten mogelijk zouden hebben gemaakt, moge het duidelijk zijn dat schimmel in binnenruimtes een hygiënisch probleem zijn dat opgelost zou moeten worden voordat er gezondheidsklachten optreden.

Een gebouw waar zich schimmel genesteld heeft, laat zich – indien überhaupt al – alleen verkopen met duidelijke prijsverlagingen en is nauwelijks te verhuren. Onafhankelijk van het risico voor de gezondheid zullen de onaangename geur en het lelijke aanzicht mogelijke geïnteresseerden van een besluit afhouden. En is het de schimmeldraden eenmaal gelukt dieper in de bouwsubstantie door te dringen, dan helpt alleen nog een dure sanering.

Ventileren… maar dan goed!

Goed ventileren vervangt de vochtige lucht in de badkamer door droge lucht en ontneemt de schimmel op die manier een belangrijke voedingsbodem. Hier enkele tips hoe u adequaat kunt ventileren.

  • Open het raam al tijdens het douchen!
  • Open het raam helemaal, dan wordt de lucht sneller ververst!
  • In de winter is de buitenlucht duidelijk droger. De ventilatiefase kan dan overeenkomstig korter worden gehouden.
  • Bij badkamers zonder ramen: laat de duur van de automatische ventilatie voldoende lang instellen!

 

Tips voor badkamerrenovatie

Wilt u uw badkamer laten renoveren? Of wilt u uw oude badkuip door een nieuwe laten vervangen? Passen uw tegels niet meer bij de actuele trends? Maakt dan gebruik van de gelegenheid om uw badkamer voor lange tijd tegen schimmel te beschermen. Zie bijvoorbeeld af van een betegeling tot aan het plafond. Tegels kunnen geen luchtvochtigheid opnemen. Daardoor ontstaat sneller condensatie die vervolgens vocht op dilatatie- en aansluitvoegen veroorzaakt. Ideaal voor schimmelvorming! Natuursteen mag alleen met daarvoor geschikte siliconenkit worden gevoegd, omdat anders siliconenolie in de capillairen van de steen binnendringt en lelijke donkere randen veroorzaakt.

Offerte aanvragen voor kitwerk

Kitvoegen.nl kan u adviseren en het kitwerk uitvoeren. Wilt u kitwerkzaamheden uit laten voeren door Kitvoegen.nl, vraag dan gerust een offerte aan. Wij nemen offerteaanvragen direct in behandeling, zodat u zo snel mogelijk weet waar u aan toe bent.

Natuurlijk is het ook mogelijk om direct een offerte aan te vragen. Dit kan via onderstaande link:

Vraag een offerte aan

Laat hieronder uw gegevens achter en u ontvangt van ons binnen 48 uur een reactie.